W poszukiwaniu węglowodanów

Zróżnicowana dieta to podstawa

Posiadacze organizmów istot wszystkożernych, czyli na przykład ludzie, nie mogą zapominać, co znaczy w tym przypadku „wszystko”. A znaczy ni mniej ni więcej jak to, że człowiek powinien odżywiać się produktami o zróżnicowanym składzie, zawierającymi białko, tłuszcz, węglowodany i mikroelementy, witaminy. Naturalnymi źródłami wszystkich tych niezbędnych składników są organizmy zwierząt i roślin, im mniej przemysłowo przetwarzane i chemicznie wzbogacane, tym lepiej. Żywienie, czy też kuchnia, to jedna z niewielu dziedzin życia i cywilizacji, która postępowi technicznemu, nowoczesnym technologiom, zawdzięcza najmniej, a nawet wręcz przeciwnie – ulega wskutek nich pogorszeniu. Tradycyjne dania regionalne tracą na wartości odżywczej  poprzez stosowanie produktów wytwarzanych taśmowo, przemysłowo.

Węglowodany źródłem energii niezbędnej do życia

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na pełnowartościowe węglowodany jest rzeczą oczywistą. Bez nich brak mu energii do działania i utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, pojawić się mogą kłopoty z krzepnięciem krwi i działaniem układu trawiennego. Daniem bogatym w składniki zawierające węglowodany są wszelkiego rodzaju makarony. Jednak często do przygotowania potrawy wykorzystuje się produkowane przemysłowo makarony z bardzo cienko mielonej mąki, też wyrabianej przemysłowo , wysoko przetworzonej, doprawianej różnego rodzaju ulepszaczami i konserwantami. Makaron taki trudno nazwać źródłem pełnowartościowych węglowodanów. Może  ulegać przetworzeniu przez organizm równie szybko jak odżywki węglowodanowe, które spożywa się doraźnie, w kontrolowanych ilościach i w konkretnym celu, na pewno nie równoznacznym z regularnym, codziennym posiłkiem. Przy bliskiej zeru zawartości błonnika makaron taki jest produktem stymulującym odkładanie się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Na szczęście coraz częściej dostępne są na rynku makarony z małych wytwórni, przygotowane z maki pełnoziarnistej, nie przetwarzanej. Ich produkcja jest bardziej kosztowna, co przekłada się na końcowa cenę produktu. Jednak cenniejsza jest chyba możliwość raczenia się doskonałym posiłkiem, mając jednocześnie poczucie, że jest to danie zdrowe i nie tuczące.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *