Rodzaje odżywek węglowodanowych

Każdy wysiłek fizyczny, a szczególnie intensywne treningi i ciężka praca fizyczna, wymaga od organizmu dużego zużycia energii. Energia taka jest wytwarzana  z węglowodanów, które dostarczamy organizmowi z codziennym pożywieniem. Jednak przy dużym wysiłku fizycznym ilość węglowodanów z pożywienia jest niewystarczająca i może dojść do braku tych związków w organizmie. Ale na wszystko znajdzie się rada.

Żeby szybko przywrócić organizmowi sprawność, wystarczy dostarczyć mu dodatkowej porcji energii, a więc dodatkowych ilości węglowodanów. W tym celu zostały stworzone preparaty o dokładnie dobranym składzie – odżywki węglowodanowe. Mogą one być przyjmowane w trakcie i po zakończeniu wysiłku,  powiększając zapasy glukozy we krwi, a również utrzymując długotrwale jej  wyrównany poziom.

Węglowodany dostarczane w formie odżywek błyskawicznie dają organizmowi niezbędną dawkę energii, ale też zapewniają stopniowe dostarczenie energii do późniejszego wysiłku. Różnych odżywek węglowodanowych jest bardzo dużo. Możemy je podzielić na 3 podstawowe grupy: odżywki typu Carbo, Dextroza i Vitargo.

Podstawową grupą są odżywki typu Carbo, węglowodany zawarte w tych odżywkach są najdłużej przyswajalne. Najlepiej spożywać je po wysiłku.

Dekstrozy szybko uzupełniają glikogen w mięśniach. Węglowodany zawarte w odżywkach tej grupy są niezwykle łatwo przyswajalne, więc bardzo szybko są wchłaniane w organizmie. Ich funkcją jest też transport kreatyny, więc nie powinny zapominać o nich ćwiczące w celu zwiększenia masy mięśniowej. Dextrozy najszybciej dostarczają energii w trakcie i po wysiłku fizycznym. Przyjmowane też przed wysiłkiem, działają pobudzająco.

Odżywki węglowodanowe z grupy Vitargo uważane są za najlepsze źródło węglowodanów. Pozyskiwane są one z kukurydzy woskowej, której  skrobia jest zbudowana wyłącznie z wysoko cząsteczkowej amylopektyny. Zawartość amylopektyny wpływa na bardzo szybkie opróżnianie żołądka i szybką odbudowę zasobów glikogenu mięśniowego, w porównaniu do odżywek zawierających cukry proste.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *